lunes, 2 de mayo de 2011

Comentari Text de Kant

Tesis = blau
Arguments = vermell
Comentaris = verd

En canvi,
per resoldre de la manera més breu i sense cap engany la pregunta de si una promesa falsa és conforme al deure, en tindré prou de preguntar-me:

em donaria jo per satisfet si la meva màxima (sortir d’un mal pas per mitjà d’una promesa falsa) valgués, tant per als altres com per a mi, com a llei universal?

podria jo dir-me a mi mateix: cadascú pot fer una promesa falsa quan es troba en un embolic del qual no pot sortir-se’n d’una altre manera?

I ben aviat em convenço que bé
puc voler la mentida, però no puc voler,
en canvi,
una llei universal de mentir

ja que,
segons aquesta llei, no hi haurà cap promesa pròpiament parlant, perquè seria inútil fer creure a altres la meva voluntat pel que fa a les meves accions futures, ja que no creurien el meu fingiment, o si, per precipitació ho fessin, em pagarien amb la mateixa moneda.

Per tant,
tan aviat com es convertís en llei universal, la meva màxima es destruiria a ella mateixa.



1. Quin és el te
ma del text? Assenyala’n les idees principals, explica-les i relaciona-les amb algunes idees de l’autor.

El tema principal del text és remarcar la idea que els imperatius categòrics no admeten cap excepció


2. Explica el context filosòfic en què es situa el pensament de l’autor al text.

Es situa en plena Il•lustració (s. XVIII), època dominada per l’optimisme i per el domini de la raó. En aquest context, el segle XVIII és fonamental per conèixer el món modern, doncs molts dels fets polítics, socials, econòmics, culturals, intel•lectuals i filosòfics (en el que es troba la filosofia de Kant) han ampliat el seu abast d’influència fins l’actualitat.


4. Respon:

b) Reflexiona sobre com es tracta en l’actualitat algun aspecte del text; per exemple, Kant afirma que no podem voler una llei universal del mentir. Quina mena de lleis universals podríem desitjar en un món multicultural com el nostre? Si ho prefereixes, pots exposar en quina mesura són actuals, en relació amb algun aspecte de la problemàtica del món actual, les idees de l’autor del text.

En un món tant multicultural però a l’hora tant globalitzat com el nostre podem desitjar lleis universals d’igualtata, per tal de que cada persona que resta al planeta tingui les mateixes oportunitats que qualsevol. No obstant, alguns dels ideals de l’ètica Kantiana segueixen tenint vigència en el dia d’avui, sobretot ens referim a dos dels seus imperatius categòrics. Tant el primer, que és el deactuar sempre de manera que les accions puguin esdevenir normes universals; i el segon, es té que tractar als altres com a fins i mai com a mitjans; es troben immersos en els valors morals i humans que tenen tots els habitants de la Terra.

No hay comentarios:

Publicar un comentario